Ahdas lonkka (FAI)
- ilarikeckman
- Jan 20
- 2 min read
Ahdas lonkka eli FAI (Femoroacetabular impingement) on yleinen syy nuorten lonkka- ja nivuskipuihin. Kivut huomataan usein jo 20–30 vuoden iässä. Tämä tapahtuu usein ennen nivelrikon oireiden ilmenemistä.
Ahdas lonkka on yksi nivelrikkoon johtavia tekijöitä ikääntymisen edetessä, joten lonkan toimintakyvyn ylläpitämisestä kannattaa pitää kiinni elämämme aikana. Jos kuitenkin lonkan alueella ei ole kipuja (tai kivut ilmaantuvat vähänlaisesti tai satunnaisesti) ei ole syytä huolestua sen enempää.
Uskon, että omilla liikuntatottumuksilla ja elämäntavoilla voimme vaikuttaa lonkan toimintaan ja rakenteisiin pitkällä aikavälillä. Usein lonkan kipuoireita on voinut esiintyä jo usean vuoden ajan ennen FAI-diagnoosin saamista. Tyypillinen kipualue kuvataan usein epämääräiseksi lonkan sivu- ja etualueelle ja esimerkiksi pitkään istuminen lonkka koukussa saattaa aiheuttaa tuttua kipua.
Urheilulajeissa, joissa lonkka altistuu kiertoliikkeille suunnanmuutosten myötä, voi usein ilmetä oireita. Näitä ovat muun muassa jääkiekko, salibandy tai kamppailulajit. Oman kokemuksen mukaan oireita saattaa ilmetä lajeissa, joissa tehdään paljon lonkkaa koukistavia liikkeitä, kuten esimerkiksi crossfitissa.
Kivun provosoituminen saattaa ilmaantua yöaikaan jomottavana särkynä, jolloin puhutaan nivelkalvon tulehduksellisesta prosessista. FAI diagnoosi perustuu potilaan oireisiin ja kliinisiin tutkimuksiin ja kuvantamistutkimukset vahvistavat diagnoosin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikki kuvantamislöydökset eivät aina tarkoita suoraan lonkan oireilua.

Mitkä tekijät johtavat ahdas lonkka oireisiin?
FAI jaetaan kolmeen eri tyyppiin: reisiluun kaulan paksuuntuminen (cam), lonkkamaljan ahtaus (pincer) ja näiden yhdistelmä (mixed).
Näistä cam-muutos on yleisin, ja sen uskotaan kehittyvän urheilua harrastavilla nuorilla kasvulevyjen kehittyessä. Cam-muutos voi jatkaa kehittymistään nuoruuden kasvun päättymiseen saakka.
Ei ole täysin selvää, johtuvatko ahtaan lonkan kivut luisista muutoksista vai aiheutuuko kipu nivelruston tai rustorenkaan vaurioista. Oma arvio on, että eri yksilöillä kivun aiheuttajana voi olla mikä tahansa edellä mainituista tai sitten kivun takana on eri komponenttien yhdistelmä samanaikaisesti.
FAI potilailla havaitaan usein heikentynyttä voimantuottoa lonkassa eri liikesuuntiin verrattuna terveisiin, erityisesti lähentäjälihaksissa. Myös toiminnallista heikkoutta, kuten tasapainon heikentymistä ja yhden jalan toimintakyvyn alenemaa hyppykokeissa esiintyy etenkin leikkaushoitoa saaneilla potilailla. Erään tutkimuksen mukaan lonkan liikelaajuuksissa ei havaittaisi merkittäviä eroja verrattuna terveisiin lonkkiin, mutta oman kokemuksen perusteella pitkälle edenneessä ahdas lonkka -vaivassa lonkan liikelaajuuksissa nähdään puolieroja.
Miten ahdasta lonkkaa hoidetaan ja miten minä asian näen?
Ahdasta lonkkaa hoidetaan tapauskohtaisesti joko kirurgisesti tai kuntoutusterapian avulla. Kuntoutusterapiaa suositellaan yleensä ensisijaisena hoitovaihtoehtona, sillä se on kustannustehokasta ja leikkaukseen liittyy aina omat riskinsä. Kuntoutusterapian tavoitteena on vahvistaa lonkan liikesuuntia sekä keskivartalon hallintaa ja parantaa tasapainoa. Kuntoutus etenee vaiheittain kohti asetettuja tavoitteita, ja harjoittelun kuormitustasot säädetään yksilöllisesti asiakkaan tilanteen mukaan.
Usein asiakkaat tarvitset ohjeistusta arjen toimintoihin, jotta lonkka pääsee paranemaan ilman turhaa arjen tuomaa rasitusta. Manuaalista terapiaa, kuten hierontaa tai lonkan mobilisointia käytetään myös osana hoitoa, mikäli se helpottaa kipua ja tekee harjoittelusta miellyttävämpää.
Vastaanotollani kuntoutussuunnitelma perustuu aina sinun tavoitteisiisi, olit sitten minkä tason liikunnan harrastaja tai huippu-urheilija. Hoito yksilöidään niin hyvin kuin mahdollista, jotta tavoitteisiin pääsy olisi mahdollisimman tehokasta. Kuntoutusterapia ja ohjeistus ovat hoidon keskiössä, mutta manuaalisella käsittelyllä (lonkan nivelen mobilisaatio ja ympäröivien kudoksien hieronnallinen käsittely) saadaan usein mukavoitettua lonkan aluetta.
Tervetuloa vastaanotolleni!
Mihin tekstini perustui?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27301577/
https://www.duodecimlehti.fi/duo12412
Comments